Isolatie

 

Wij passen verschillende soorten isolatie toe doorheen het hele huis. Steeds op zoek naar de beste toepassing op de juiste plek. Wij gebruiken de gekende ecologische materialen zoals houtwol, hennepwol, vlaswol, kurk … naargelang het project. 

Daken kunnen met flexibele wol gevuld worden tussen de kepers, al dan niet met verbreding om de mogelijke dikte te verhogen. Dit kan eventueel met een dampscherm maar liever nog luchtdicht afgewerkt met een leempleister, om zo een volledige dampopen, luchtdichte opbouw van uw dak te krijgen. 

Muren kunnen aan de buitenkant geïsoleerd worden met kurk of houtwol, en dan afgewerkt worden met een kalkpleister met kleur en korreldikte naar keuze, strak of organisch met afgeronde hoeken. Langs buiten biedt dit de beste oplossing omdat uw huis dan volledig ingepakt wordt met een isolerende schil en de stenen langs binnen als opgewarmde massa fungeren. De diktes variëren hier van 8 tot zelfs 20 cm. Indien in uw project echter niet langs buiten kan geïsoleerd worden kan dit ook aan de binnenkant gebeuren. In dat geval wordt de houtwolplaat in een leemlaag gekleefd en wordt deze afgewerkt met een leempleister, hierbij zijn diktes van 4 tot 8 cm mogelijk.

Chapes en vloerisolatie kunnen ook op allerlei manieren worden gerealiseerd. Indien er de mogelijkheid toe is - bij nieuwbouw of zeker ook bij oudere woningen waar nog geen betonplaat ligt - opteren wij voor een opbouw van schelpen, met daar bovenop kalkhennepisolatie. Daarop dan eventueel een kalkchape en dan de vloerafwerking: hout, tegels of een kalkvloer. Evenzeer kunnen we echter opteren voor een plaatisolatie zoals kurk, of bijvoorbeeld kurkkorrels als er geïsoleerd wordt tussen een roostering.

Ook akoestisch kunnen wij een oplossing bieden met wanden opgebouwd uit cellulosematten en daar tegenaan akoestische panelen van bijvoorbeeld Accoustix of Panne Terre. Dit kunnen dan wanden of plafonds zijn die eventueel onafhankelijk van de bestaande constructie opgebouwd zijn om een optimale isolatie te garanderen.

Strobalenwoningen werken wij ook met erg veel enthousiasme af en plaatsen de strobalen al dan niet zelf. Langs buiten gaan we bezetten met trasskalk, in allerlei vormen, kleuren of korreldiktes, langs binnen gaan we dan eerder opteren voor leem. 

Steeds meer en meer passen we ook kalkhennep toe, wanneer het project ernaar vraagt. Bij naïsolatie van muren, zeker indien deze vochtig zijn, saneert deze isolatie de muur maar ondertussen ook de omgeving. Dit kan toegepast worden bij historische monumenten (bij erfgoed projecten) of bij renovaties van oudere woningen. Het vocht wordt actief uit de muren getrokken, maar ook de lucht binnenin wordt gezuiverd, schimmels worden gedood en koolstofdioxide wordt gebonden, waarbij koolstof in de kalk opgenomen wordt en zuurstof vrijkomt.

Bij nieuwbouw wordt de kalkhennep tussenin of overheen het houtskelet geplaatst, waarbij het skelet al dan niet volledig in de kalkhennep verdwijnt. De kalkhennep wordt aan buiten- en binnenkant met een kalkpleister bezet: binnen een pleister op basis van luchtkalk, buiten voegen we daar dan nog eens trass aan toe en bezetten dus met een trasskalkmortel. 

Evenzeer wordt kalkhennep als isolatiechape toegepast, ook mogelijk op het verdiep.

 

opbouw schelpen - kalkhennep - kalkchape